600 Yıllık Kırkağaç Kavunu Tescillendi

Manisa‘nın Kırkağaç ilçesinde toprakla buluşturulan Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret olarak tescillendi. Manisanın küçük bir ilçesi olan kırkağaç geçiminin tamamını kavun yetiştiriciliği yaparak kazanıyor. Türkiyede adıyla söz ettiren bir tarım ürünü bulunmaktadır. Bu ürün kırkağaç kavunudur. Sıcaklarda ne güzel sğuk soğuk yenir kavun içinizi ferahlatan kırkağaç kavununun tarihine baklım şimdi.

Kırkağaç kavunu orta asyadan 1300’lü senelerde tohum olarak getirilir ve kırkağaç topraklarına ekilir. Kırkağaç ta çok daha önceleri pamuk üretildiği biliniyor. Kırkağaç kavunu nun meyvesini insanlar, çekirdeklerini tavuklar ve kabuklarınıda büyük baş hayvanlar yiyerek faydalanır. Kırkağaç kavununun lezzeti, görüntüsü, rengi, kokusu ve dayanıklılığı diğer yörelerimizde yetişen kavunlardan çok farklıdır.

Kırkağaç Kavunu Çeşitleri

  • Altınbaş
  • Top atan
  • Dilimli
  • Menemenli
  • Dereköylü

 

Kırkağaç kavununun ülkede tanınan bir tarım ürünü olduğunu belirterek, ”Bugüne kadar herhangi bir markalaşma veya tescili olmadı. Ege Üniversitesi ile yapılan çalışmalar sonucunda özellikleri belirlenip TPE’ye başvuruldu. Eylül ayı içinde de süreç tamamlandı. Artık Kırkağaç kavunu coğrafi işaret olarak tescillendi” dedi.

Bundan sonra Kırkağaç’ta yetişen kavunların, marka altında satılacağını, bu amblemi ve özellikleri taşımayan kavunların satışını yapanlar hakkında yasal başvuruda bulunma hakları doğduğunu bildiren Pekmez, 15 Ağustostan itibaren piyasaya çıkan Kırkağaç kavununun, şubat-mart ayına kadar uygun koşullarda saklanması halinde özelliğini koruyabildiğini kaydetti.

Hasat Zamanı

Kavunun hasat yani toplanma zamanının ayarlanması çok önemlidir. Kavunu toplamanın bile teknikleri vardır. Kavun toplanması konusunda verdiğimiz bilgilerden yararlanabilirsiniz.

  • Kavun sabah veya akşam toplanmalı.
  • Kavunda aromalı bir koku oluşmalı.
  • Sap kısmının kurumaya başlaması.
  • Kavun ağırlığının artması.

 

Kırkağaç kavunu ağustos ve eylül aylarında toplanır. Eğer hasat yapmak istiyorsanız koparılan kavunları kesinlikle güneş altında tutmayınız.

Ekim ve Bakım İşleri

Kavun sıcak havayı sevdiği için sıcak yani yaz aylarında yetiştirilmeye başlanır. Mayıs ayı başında başlayan kavun yetiştiriciliği haziranın sonuna kadar devam etmektedir.

Kavun direk olarak ekimi yapıldığı fideden yapılabilir. Fide ile üretim yapıyorsanız plastik ve viyollerde yatiştirilen kavun fideleri 140 cm arası mesafede açılan karıklara 75 cm sıra üzerinde mesafe ile dikilir. 140 cm ara ile açılan masuraların boyun noktasına 70–80 cm sıra üzeri mesafe ile veya düz tarlaya mibzer ile 140 cm sıra arası ve 10–15 cm sıra üzeri mesafe ile ekim yapılır. Bitkiler 3-4 hakiki yaprak oluşturduğu zaman ilk çapa yapılır. Bitkilerin boğazları doldurulur ve seyreltme işlemi yapılır. Toprağın havalandırılması ve yabancı otlarla mücadele etmek için, kavun bitkileri toprak yüzeyini örtmeye başlayıncaya kadar 2-3 kez ara işleme ve çapa yapılır.

Gübreleme

Toprağa ekim ve dikimden önce ilk toprak işlemesi sonrasında dekar başına 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilir. Gübre miktarı iklim koşulları, toprak yapısı, sulama suyu miktarı, yetiştirme dönemi çeşidine göre değişmektedir. Doğru gübreleme toprak ve yaprak analizlerine dayanarak hazırlanması gerekmektedir.

Toprak analizlerine göre 8 kg azot, 10-12 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı, azotlu ve potasyumlu gübrelerin ise yarısı şubat ve mart aylarında toprak hazırlığı sırasında verilmesi gerekmektedir. Azotlu ve potasyumlu gübrelerin diğer yarısı ise; meyveler yaklaşık 300-350gr gibi olduğunda 1. sulama zamanı verilmelidir.

Sulama

Sulama ise iklim ve toprak koşullarına göre değişir. 1. sulama kelek kırma sonrası, asıl meyvelerin 300-350 gr ağırlığına geldiğinde ilk sulama damla sulama şeklinde veya sıra aralarına açılan karıklardan sızdırma şeklinde verilir.

Damla ve Salma Sulama

Salma sulama, sızdırma şeklinde kullanılabilir. Bitki kök boğazının kesinlikle suyla temas etmemesi sağlanmalıdır.Sulamanın tekrarlanıp tekrarlanmaması bölgenin toprak yapısına bağlı olup, ağır topraklarda gerek duyulmayacağı gibi, kumlu, hafif ve daha geçirgen topraklarda 2. ve 3. sulamaya ihtiyaç duyulabilmektedir.

Kavunu devamlı sulamak meyveyi iri yapar ancak tad ve aroma düşük olur. Kavunu belirli aralıklarla az suladığınızda ise tatlı ve aromalı olur. Bu yöntem depolamaya daha uygun olur.

Toprak Hazırlığı

Kavun yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı çok önemlidir. Kavun ekilecek arazi sonbahar aylarında toprak tavlı iken 45 cm derinliğinde pullukla işlenmelidir. Bu işlemden sonra kavun dikimine kadar yaz ayına kadar yani kış boyunca böyle geçmesi devam etmelidir.

Toprak Sıcaklığı

Toprak sıcaklığı 15 dereceye ulaştığında yani ilk bahar aylarında toprak 25 cm derinliğe kadar sürülmeli ve ekim için hazırlanmalıdır. Ekim ve dikimden önce tarla otlanma görülürse toprak tekrar işlenmelidir. Buna çok dikkat ediniz.

 

İklim ve Toprak İstekleri

Kavun yetiştirmek için kesinlikle sıcak havaları yani yaz aylarını tercih etmelisiniz. Ortalama 25 derece sıcaklarda kavun büyümeye, gelişmeye başlar. Ancak bu değerin altındaki sıcaklıklarda kavunun gelişimi yavaşlar. Şunu da unutmayın aşırı sıcaklarda da kavun gelişimi yavaşlar.

İdeal sıcaklıklarda kavunun olgunlaşması ve tadı çok iyi olur. Vejetasyon döneminde de olgunlaşmaya ve tadı harika olur. Şöyle bir durumda vardır ışık kavuna ışık vurması aromasında ve rengi üzerinde etkisi oluşur.

Kavunun gelişmesi için diğer etkenler ise şöyledir; Derin, su tutması iyi olan toprak, drene edilmiş, organik maddeler, tınlı topraklarda kavun gelişimi çok iyidir. Kavun için kesinlikle devamlı olarak sulama yapılmalıdır. Kavun için PH değeri 6 ve 6.7 arasındadır.

Kavunun gelişmemesi için yapılan hatalar aşağıdadır.

  • Ağır topraklarda yetiştirme.
  • Yeterli sıcaklığı olmaması.
  • Kök hastalıklarının olması.
  • PH değerinin kötü olması.